De gemeente heeft een nieuw plan gemaakt om planten en dieren te beschermen. Dit noemen ze de Gemeentelijke  Ecologische Structuur (GES). Doel is de variatie aan soorten behouden en vergroten. Hiervoor zijn alle huidige groene en blauwe kerngebieden in kaart gebracht, met de te ontwikkelen gebieden. Ook het MEER-bosplan is hierin opgenomen.

 GES-kaart-uitsnede

De GES is de opvolging van de SES (Stedelijke Ecologische Structuur). Die laatste is van 2014, dus een nieuwe kaart was hard nodig. Bovendien is de GES nu niet alleen een kaart, maar veel meer. Er wordt veel meer achtergrondinformatie en onderbouwing gegeven en praktische handvatten gegeven om mee te werken. Ook wordt aandacht besteed aan beheer en onderhoud, monitoring van natuurwaarden en het doelsoortenbeleid.

De initiatiefgroep MEER-bos heeft samen met de Belangenvereniging MEER-dorpen een inspraakreactie geschreven op deze ontwerp-GES. Weliswaar is het mooi dat het MEER-bosplan is opgenomen in de GES, maar op een paar punten vonden wij dat te krap om een volwaardige ecologische verbinding te zijn. En bij de groene verbinding langs het Eemskanaal tussen Borgbrug en Woonschepenhaven mist nu een stuk (tussen P&R Meerstad en Woonschepenhaven), terwijl die in de SES er nog wel was.

Meer info over de GES: Bescherming planten en dieren in Gemeentelijke Ecologische Structuur (GES) | Gemeente Groningen

Inspraakreactie initiatiefgroep MEER-bos en Belangenvereniging MEER-dorpen:  Inspraakreactie