Vanuit de politie en de gemeente worden het hele jaar door acties georganiseerd om het aantal woninginbraken in de stad Groningen te beperken. We sluiten hierbij zoveel mogelijk aan bij de landelijke campagnes die vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie worden gevoerd. Daarom vijf slimme tips om inbraak in je woning te voorkomen.
We trekken al gauw ‘even snel’ de deur achter ons dicht als we bijvoorbeeld een boodschap gaan doen. Maar een inbreker heeft maar 'heel even' nodig om binnen te komen. Gelukkig kunnen al een paar simpele handelingen een inbraak voorkomen. Doe daarom altijd de ramen dicht en de deur op slot.

Maak het ze niet te makkelijk
Tip 1 Draai de deur op slot als je weggaat
Trek je de voordeur alleen maar dicht, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo open gemaakt worden. Ook wel bekend als de flippermethode.

Tip 2 Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt
Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden. Bij langere afwezigheid maak afspraken met je buren.

Tip 3 Sluit alle ramen als je weggaat
Als een insluiper via een open raam je woning binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om je spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als je weggaat. Ook dak- en wc-raampjes. Zelfs als je maar heel even de deur uit bent.

Tip 4 Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of hij boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen. De zogenaamde gaatjesboormethode.

Tip 5 Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg
Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.